LEARN MATH STEP BY STEP THROUGH VERY EASY PROCESS

PICTOGRAPH - PROBLEM & SOLUTION

**Example.1) The pictograph below shows the number of marks obtained 6 students in their math exam out of 100 total marks.**

**Answer the following question -**

**i) How many marks did Ali get?**

**ii) Who got 100 out of 100 marks?**

**iii) How many more marks did Sara score than Zara?**

**iv) Who got 10 less than 100 marks?**

**v) Name of the students who score 60 marks in exam ?**

**vi) Who scored least marks in the exam?**

**Ans.) Please note 1 star = 10 marks**

**Ali got 5 stars **

**So, Ali gets the marks = (5 X 10) marks = 50 marks.........(i) (Ans.)**

**If we want to find the person who score 100 then, we should consider highest star scorer, which is 100/10 = 10 stars. **

**So, we can observe that only Marry who is there who have scored 10 stars. 10 stars X 10 marks = 100 marks.**

**Marry has scored 100 marks. ......................(ii) (Ans.)**

**Sara got 9 stars, so she has scored = (9 stars X 10 marks) = 90 marks**

**Zara got 2 stars, so Zara scored = (2 stars X 10 marks) = 20 marks**

**Difference between marks obtained by Sara & Zara is = (90 - 20) = 70 marks**

**So, Sara scores 70 marks more than Zara..............(iii) (Ans.)**

**10 less than 100 marks = (100 - 10) = 90 marks**

**Sara got 9 stars, so she got = (9 stars X 10 marks) **

** = 90 marks .............(iv) (Ans.)**

**To find out the person who scored 60 marks, first need to understand how many stars required to score 60 marks. That is 60/10 = 6 marks**

**We can observe that, Gabriel & Ahmed both has scored 60 marks as they have score 6 stars. ...............(v) (Ans.)**

**Zara score least marks as because she has got most less number of stars which is 2.**

**So, 2 stars = (2 X 10) = 20 marks.............(vi) (Ans.)**

**Example.2) Jake recorded the number of pizzas sold over five days. Read the chart and answer the question.**

**i) How many pizzas did he sale on Thursday?**

**ii) Which day did he sale least pizzas?**

**iii) Which day did he sale highest pizzas?**

**iv) Which day he did sale 25 pizzas?**

**v) How many pizzas did he sale on Monday & Friday?**

**vi) Were more pizzas sold on Wednesday Or Friday?**

**vii) How many less pizzas were sold on Friday than Thursday?**

**viii) How many pizzas did he sales in 5 days?**

**Ans.) As we know from picture, 1 pic = 5 pizza**

**On Thursday pizza sold 8 pic X 5 = 40 pizza .............(i) (Ans.)**

**Wednesday he sale least pizza, because on that day there were shown 4 pic of pizza. (4 pic X 5) = 20 pizza .................(ii) (Ans.)**

**Tuesday he sale highest pizza, because on that day there were shown 9 pic of pizza. (9 pic X 5) = 45 pizza .................(ii) (Ans.)**

**To sale 25 pizzas, he need to get 25/5 = 5 pics. We can observe on Monday he has got 5 pics. So, Monday he has sold 25 pizzas........(iv) (Ans.)**

**Monday he has sold, 5 pic X 5 = 25 pizzas, and on Friday he has sale 6 pic X 5 = 30 pizzas . Put together he has sold on Monday + Friday = (25 + 30) = 55 ...............(v) (Ans.)**

**Wednesday he has sold, 4 pic X 5 = 20 pizzas, and on Friday he has sale 6 pic X 5 = 30 pizzas . So, on Friday he has sold maximum pizzas compare to Wednesday. He has sold 30 - 20 = 10 pizza more on Friday compare to Wednesday ...............(vi) (Ans.)**

**He has sold pizzas on Friday = 6 pic X 5 = 30 pizzas, and on Thursday = 8 pics X 5 = 40 pizzas. He has sold less 40 - 30 = 10 pizzas on Friday compare to Thursday........................(vii) (Ans.)**

**He sold pizzas on Monday = 5 pics X 5 = 25 pizzas**

**He sold pizzas on Tuesday = 9 pics X 5 = 45 pizzas**

**He sold pizzas on Wednesday = 4 pics X 5 = 20 pizzas**

**He has sold on Thursday = 8 pics X 5 = 40 pizzas**

**He has sold on Friday = 6 pics X 5 = 30 pizzas**

**In these five days he has sold total = (25 + 45 + 20 + 40 + 30) **

** = 160 pizzas..........(viii) (Ans.)**