LEARN MATH STEP BY STEP THROUGH VERY EASY PROCESS

HOW TO MAKE PICTOGRAPH

**HOW TO MAKE PICTOGRAPH -**

**Let us take an example. We will represent the average hours spent by students on different activities.**

**The following
table gives this data:**

**The below-given steps can be followed to represent the data given in the table in the form of a pictograph.**

**· Collect Data:- Firstly, we need to collect the data of the
different categories we want to represent. We then form a
table or list. In the above example,
the data is already provided in the form of a table.**

**· Review the data and Pick a symbol:- Review the collected
data and based on it pick a symbol or
picture that accurately represents the data. For drawing a pictograph to represent the number of hours spent
on a particular activity,
we can use an hourglass as a symbol.**

**· Assign a Key:- Based on the frequency of the data, decide
the frequency for one symbol. This
can be done by setting a numerical value that one symbol will represent. This key or numerical value
must be written along with the pictograph.
Example one icon of an hourglass represents. This is the key to the pictograph.**

**· Draw the pictograph:- Finally, drawing the pictograph by
initially drawing two columns that
represent the category and the data. Then, draw the actual symbols representing the frequencies. These
symbols can be drawn as fractions as well if
the frequency is not a whole
number or based on the key.**

**· Review Pictograph:- Check the labeling and review your pictograph
and make sure it correctly represents
the data.**

**Reading Pictograph:-**

**Let
us understand how to read a pictograph based on the pictograph we created above by
answering few questions.**

**Example:- Based on the observations from the above
pictograph, answer the following questions.**

**1. What is the average
time spent by a child
on gadgets?**

**Ans.) The average time spent by an average child on gadgets 2 × 2 = 4 hours.**

**2. How many hours
on average does a child sleep during the lockdown on a weekday?**

**Ans.) An average child sleeps for 5 × 2 = 10 hours on a weekday during the lockdown.**

**3. What is the total average time spent by a child on academics?**

**Ans.) Total time taken for academics = 2 × 2 + (1/2) × 2 = 4 + 1 = 5 hours.**

**4. How many hours are spent on other activities?**

**Ans.) Time spent on other activities = 2 × 2 + (1)(2) × 2 = 4 + 1 = 5 hours.**