# CLASS-5CONVERSION FROM BIGGER UNIT OF TIME TO SMALLER UNIT OF TIME

Converting a bigger unit of time to smaller unit of time

1) Convert  5 days 12 hours into hours

Ans.)   If 1 days = 24 hours ,

Then 5 days = 24 x 5 = 120 hours

Now, 5 days 12 hours = 120 hours + 12 hours = 132 hours (Ans.)

2)  Convert 6 days 5 hours 46 seconds into Seconds

Ans.)   If 1 days = 24 hours ,

Then 6 days = 24 x 6 = 144 hours

Now, 6 days 5 hours = 144 hours + 5 hours = 149 hours

As we know, 1 hour = 60 minutes and  1 minutes = 60 seconds

So, 1 hour = 3600 seconds.

Now , 6 days 5 hours = 149 x 3600 = 536400 seconds

And now finally 6 days 5 hours 46 seconds = 536400 + 46 = 536446 seconds

So, 6 days 5 hours 46 seconds = 536446 seconds    (Ans.)

3) Convert 10 days 12 hours 20 minutes into Minutes

Ans.)  If 1 days = 24 hours ,

Then 10 days = 24 x 10 = 240 hours

Now, 10 days 12 hours = 240 hours + 12 hours = 252  hours

As we know, 1 hour = 60 minutes

So, 10 days 12 hours = 252 x 60 =  15120 minutes

Now, 10 days 12 hours 20 minutes = 15120 + 20 = 15140 minutes  (Ans.)