LEARN MATH STEP BY STEP THROUGH VERY EASY PROCESS

ADDITION & SUBTRACTION OF DATE

__ADDITION AND
SUBTRACTION OF DATE __

**Date calculation is
also very important for the complex calculation of any manner, date calculation
is as important as time calculation and time calculation is related to date
calculation. The date is consists of Year, Month and Day. The year consists of 365
days. Year concept is made up with our planet Earth how much time takes
to moves around the Sun. It is better to know that, Earth usually takes 365
days 5 hours 45 minutes 46 seconds, but normally year count 365 days and after
every four years every ****fourth**** year count as Leap year and Leap year consist of
366 days because 5 hours 45 minutes 46 seconds x 4 times = 1 days counts. So,
in Leap year 365 + 1 = 366 days and in Leap Year February month counts 29 days
instead of 28 days.**

__OTHER THAN
LEAP-YEAR __**
LEAP YEAR**

** JANUARY – 31
Days
JANUARY – 31 Days**

** FEBRUARY – 28
Days
FEBRUARY – 29 Days**

** MARCH – 31
Days
MARCH – 31 Days**

** APRIL –
30 Days
APRIL – 30 Days**

** MAY –
31 Days
MAY – 31 Days**

** JUNE –
30 Days
JUNE – 30 Days**

** JULY –
31 Days
JULY – 31 Days**

** AUGUST – 31
Days
AUGUST – 31 Days**

** SEPTEMBER – 30
Days SEPTEMBER –
30 Days**

** OCTOBER – 31
Days
OCTOBER – 31 Days **

** NOVEMBER – 30
Days
NOVEMBER – 30 Days**

** DECEMBER – 31
Days
DECEMBER – 31 Days**

** TOTAL – 365
Days TOTAL – 366
Days in Leap Year**

**Now we will try to
understand the addition and subtraction of date through the given example –**

**Example.1) Find out the days from 12th July to 22nd August
**

**Ans.) As we
know that July month consist of 31 days**

**So, days remaining in
July month = 31 – 12 = 19 days + 1 days ( Because days starting from 12 ^{th}
July, so 1 day is to be count)**

**
= 20 days **

**And in August month
till 22nd August days are = 22 days**

**So, days between 12 ^{th}
July to 22^{nd} August = 20 + 22 = 42 days (Ans.)**

**Example.2) Michel’s winter vacation has started 21 days before from
12 ^{th} February. So, find out his winter vacation starting date.**

**Ans.) From 1 ^{st}
February to 12^{th} February = 12 days, so days to be adjusted 21 – 12
= 9 days**

**So, 9 days to be
adjusted from the previous month, that is January and January month of every year consist
of 31 days. **

**Now, 23 ^{rd}
January – 31^{st} January = 9 days**

**So, Michel’s winter
vacation starts on 23 ^{rd} January. (Ans.)**

**Example.3) Mr. Richard and Mrs. Richard went to the UK from the US on 12 ^{th}
May and returned to the US on 5^{th} June. Now calculate how many days they
were spent in the UK (consider complete 2days time for up & down transportation
has taken) ?**

**Ans.) as we
know that, May month of every year consists of 31 days.**

**So, from 12 ^{th}
May there are = (31 – 12 ) + 1 [ 1 day to be added because, 12^{th} May
to be count ]**

**
= 19 + 1
= 20 days **

**And from 1 ^{st}
June to 5^{th} June = 5 days**

**So, total days = 20 +
5 = 25 days **

**Exactly they have
spent in UK = 25 – 2 = 23 days [ because as per the given condition, 2
days have waste in transportation ]**

**So, Mr. Richard and
Mrs. Richard were spent a total 23 days in the UK. (Ans.)**

**Example.4) The college opened 15 days after Devid’s
birthday on 22**^{nd}** February in Leap year. On which day did the
collage open?**

**Ans.) As, we
know February month of every leap year consists of 29 days [other than
Leap-Year, February consist of 28 days]**

** So, from
22 ^{nd} February to 29^{th} February = 8 days [22^{nd}
February itself to be count]**

**Now, 15 – 8 = 7 days.**

**So, 7 days to be
count from 1**^{st}** March, then from 1**^{st}** March to 7**^{th}**
March = ****7 days**** [ 1**^{st}** day of March to be count]**

**So, on 7**^{th}**
March ****college**** will ****reopen****. (Ans.)**

**Example.5) Mr. Archar’s last visit to his office was 8 ^{th}
November, due to his illness he was in bed rest. As per the advice of his doctor he has resumed his duty on 18^{th} December. Now calculate how many days
he was on leave?**

**Ans.) As, we
all know November month of every year consists of 30 days.**

**So, from 8 ^{th}
November to 30^{th} November = (22 +1) days [8^{th}
November to be count]**

**
= 23 days **

**As per the given
condition Mr. Archar resumes his duty on 18 ^{th} December, so he was on
leave till 17^{th} December.**

**And 1 ^{st}
December to 17^{th} December = (16 + 1) days [ 1^{st} day of
December to be count]**

**
= 17 days**

**So, Mr. Archar total
days he was in leave = 23 + 17 = 40 days. (Ans.)**